E-Fatura İptal Süresi
E-Fatura İptal Süresi sorusu son zamanlarda hızla hayatımıza giren ve hızlı bir şekilde tüm işletmelerde yayılmaya başlayan e fatura (elektronik fatura) kavramıyla birlikte ortaya çıkmış tüm işletmelerin mutlaka sormuş olduğu bir sorudur. E-Fatura uygulamasının hızla yaygınlaşması ve işletmelerin geçişiyle birlikte bu işletmelerin muhasebe işlemlerini gerçekleştiren kişilerde bu yeni sisteme alışmaya çalışıyorlar.
Fakat genel olarak muhasebe ve muhasebe alanlarında değişim çok istenilen birşey değildir. Bu sebeple muhasebe alanlarının buraya alışma sürecinde mutlaka kesilen belgelerde hatalar olmakta ve bu hataların bir an önce giderilmesi gerekmektedir. İşte tam burada işlemi yapılan hatalı e faturaların iptal edilmesi gerekmektedir. Fakat efatura iptal süreci işlemlerini başlatmak için öncelikle e-fatura senaryolarına hakim olmak gerekir. Peki nedir bu senaryolar gelin birlikte bakalım.
E-Fatura Senaryoları
E-Faturaların gönderim, iletim ve cevap süreçlerinin GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sistemi aracılığıyla sağlanması sebebiyle burada GİB sistemi mükelleflerin birbirlerine kestiği faturalarda senaryo seçebilmesine imkan tanımıştır. Aslında bu senaryoları GİB tarafından belirlenen şartlar dahilinde alıcı ve satıcı arasındaki belge hakkındaki haberleşmeyi sağlamaktadır. Bu senaryolar; Ticari e-Fatura ve Temel e-Fatura ’dır.
Ticari Fatura Nedir ?
TicariFatura senaryosunda alıcı faturaya “Kabul”, “Ret” yanıtı verme hakkına sahiptir. Bu hak 7 gün sürmektedir alıcı faturaya bu süre zarfında herhangi bir yanıt vermezse kanuni süre dolmuş olduğu için Ticari efatura alıcı tarafından kabul edilmiş sayılır. Bu yanıtın dışında faturayı gönderen tarafa İade faturası kesilebilir.
Temel Fatura Nedir ?
TemelFatura senaryosunda ise alıcı sisteminde veya fatura üzerinden teknik bir sıkıntı olmadığı sürece faturayı kabul etmek zorundadır. Eğer teknik bir sorun bulunmuyorsa belgeyi kabul etmiş sayılır. Temel efatura senaryosundaki bir belge için 7 gün içerisinde alıcı veya satıcı tarafında E-Fatura İptal Portali (https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/) üzerinden iptal talebi oluşturulabilir. İptal talebinin iletildiği tarafın talebi onaylaması durumunda karışıklı olarak belge iptal edilmiş olur. İptal süresinin aşılması ya da karşı tarafın onaylamaması durumunda ise faturayı gönderen tarafa iade faturası kesilebilir.