E Arşiv Fatura İptal Süresi Geçerse Ne Olur?

Elektronik fatura piyasaya sunulduğu günden beri birçok konu ve sorun hakkında bilgi belirsizliği mevcuttu. Zaman içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı forum sayfasında ya da gerek yayınlanan kanun mevzuatlar ile bu konu hakkında çözüm üretmeye çalışıyor. Ama artık yeni bir site açıldı efatura destek forumu bu bilgi ve netlik konusunda sizin yanınızda olacaktır. Gelelim asıl konumuza; kısaca önce tanımlardan bahsetmek istiyorum.
 

e-Arşiv Fatura Nedir ?

e Arşiv fatura kısaca özetlemek gerekirse e-Fatura mükellefi olmamış tüzel kişilik ve mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişilere düzenlenen elektronik belgeye verilen isimdir. e-Fatura ile aynı özelliklere sahiptir ekstra bilgiler içerir ama temelde farkları yoktur.
 

e-Arşiv Mükellefiyeti Nedir ?

e-Arşiv belge düzenleyebilmek için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat ederek e-Arşiv mükellefi olmanız gerekiyor. Mükellef olduktan sonra belge düzenleyebilirsiniz.


 

e-Arşiv Belge Nasıl İptal Edilir ?

e-Arşiv belge iptali en kolay olan elektronik belge türlerinden biridir. e-Arşiv belgeyi iptal etmek için için kestiğiniz yere göre değişiklik gösterir; Eğer Gelir İdaresi Başkanlığı İptal Portalını kullanıyorsanız. Menüden > Kestiğim Belgeler menüsünden Mühürlenmemiş belgelerinizi iptal edebilirsiniz. Özel entegratör yöntemi ile işlem sağlıyorsanız ilgili özel entegratörlük portalına giriş yaparak e-Arşiv faturalar menüsünden gerek belgeye sağ tıklayarak gerekse belgeyi seçip işlem menülerinden belgeyi iptal edebilirsiniz.


 

e-Arşiv Belge İptal Süresi

e-Arşiv belge ve nasıl iptal edileceği hakkında kısa bilgiler verdikten sonra asıl konumuza dönelim. e Arşiv belge beyanname verilmediği sürece iptal edilebilir. Beyanname süresi geçen belgeler için şirketlerden iade faturası gerçek kişiler için gelir makbuzu ile hesabı mahsuplaştırabilirsiniz.

 

E arşiv Fatura İptal Süresi Geçerse Ne Olur?

e Arşiv iptal süresi beyanname verilmediği sürece iptal edilebilir. Ama iptal süresi geçen belgeler için mükellef olanlardan iade faturası, gerçek kişilerden ise gelir makbuzu ile mahsup edebilirsiniz. Bu yöntem dışında süresi geçen e-Arşiv belgeyi iptal etme şansınız bulunmuyor. Bu süre gelmeden veya daha erken zamanda işlemleri tamamlamanız sizin için daha uygun olacaktır. Denetleme zamanında denetçinin insiyatifini beklemeden düzgün bir işlem sağlamalıyız.